Výběrová káva
Výběrová káva je termín označující vysoce kvalitní kávu, která splňuje přísná kritéria pěstování, sklizně, zpracování a hodnocení. Na rozdíl od komerční kávy je výběrová káva oceňována pro své chuťové vlastnosti, původ a transparentní proces výroby.
Původ a definice - výběrová káva
Pojem „výběrová káva“ se poprvé objevil v roce 1974 v časopise Tea & Coffee Trade Journal. Za moderní definici tohoto pojmu se dnes považuje ta, kterou stanovila Specialty Coffee Association (SCA).
Podle SCA je výběrovou kávou taková káva, která v cuppingovém hodnocení (degustaci) získá alespoň 80 bodů ze 100. Hodnotí se přitom chuť, aroma, acidita (kyselost), tělo a rovnováha nápoje.
Pěstování a zpracování
Výběrová káva pochází obvykle z vyšších nadmořských výšek, kde pomalejší zrání kávových třešní přispívá k větší komplexitě chuti. Pěstitelé se zaměřují na:
- Odrůdy kávovníku, které mají výrazné chuťové profily (např. Geisha, Bourbon, SL28).
- Ruční sklizeň, při níž se sbírají pouze zralé plody.
- Zpracování (mokré, suché, honey apod.), které ovlivňuje výsledný chuťový profil kávy.
Transparentnost a etika
Jedním z klíčových aspektů výběrové kávy je transparentnost dodavatelského řetězce. Výběrové pražírny a obchodníci často uvádějí konkrétní farmy, regiony, nadmořskou výšku, odrůdu a způsob zpracování kávy. Výběrová káva je také často spojována s férovějším odměňováním farmářů a udržitelnějšími postupy.
Příprava a kultura
Výběrová káva se připravuje způsoby, které zvýrazňují její chuťový potenciál, například:
- Filtrované metody (V60, Chemex, Aeropress)
- Espresso s precizním nastavením mletí, tlaku a extrakčního času
- Cupping pro odborné senzorické hodnocení
Tento přístup dává vzniknout tzv. třetí vlně kávy, hnutí, které se odklání od masové produkce a zaměřuje se na kvalitu, příběh a řemeslné zpracování kávy.
Význam a rozšíření výběrové kávy
Výběrová káva je více než jen nápoj – je symbolem kvality, transparentnosti a udržitelnosti. Představuje návrat k poctivému řemeslu, přímému obchodování s farmáři a důrazu na detaily. Pěstuje se v konkrétních mikroklimatech, často v nadmořských výškách nad 1 200 metrů, kde mají kávovníky ideální podmínky k pomalému zrání, což přispívá k bohatší chuti.
Díky výběrové kávě se změnil i způsob, jak lidé o kávě přemýšlejí – namísto „prostého povzbuzení“ ji stále více konzumentů vnímá jako gastronomický zážitek podobný degustaci vína.
Rozšíření po světě
Hnutí výběrové kávy začalo v 70. letech 20. století ve Spojených státech, ale skutečný rozmach zaznamenalo v posledních dvou dekádách. Dnes má výběrová káva silnou pozici zejména v metropolích Evropy, Severní Ameriky, Japonska a Austrálie. Kultura výběrové kávy s sebou přinesla nový typ kaváren – tzv. třetí vlna – které kladou důraz na původ surovin, transparentnost dodavatelského řetězce a precizní přípravu pomocí metod jako V60, Chemex nebo espresso z výběrových zrn.
Výběrová káva v České republice
I v České republice zažívá výběrová káva obrovský nárůst popularity. Vznikají nové lokální pražírny, baristé se účastní mezinárodních soutěží a zákazníci jsou stále náročnější a vzdělanější.
- -
Další informace o kávě
Abychom Vám usnadnili výběr kávy, připravili jsme informace, které Vám s tím mohou pomoci:
- Původ a historie kávy
- Kávovník, pěstování, sklizeň a druhy kávy
- Oblasti pěstování kávy
- Výběrová káva
- Rozdíl mezi Arabikou a Robustou
- Směs Arabiky a Robusty
- Pražení kávy - káva z pražírny a jak pražírna funguje
- Kyselost kávy (acidita)
- Příprava kávy - způsoby přípravy kávy
- Speciality a kávové nápoje
- Bezkofeinová káva
- Jak vybrat kávovar
- Jak vybrat nejlepší kávu do kávovaru
- Nejlepší zrnková káva na espresso
- Jak správně umlít kávu