Oblasti pěstování kávy

Oblasti pěstování kávy (též kávové pásmo) zahrnují geografické regiony mezi obratníkem Raka a obratníkem Kozoroha, které poskytují vhodné klimatické podmínky pro pěstování kávovníků rodu Coffea, především druhů Coffea arabica (arabika) a Coffea canephora (robusta). Tato oblast, známá jako kávový pás, zahrnuje části Latinské Ameriky, Afriky, Asie a Oceánie. Produkce kávy je ovlivněna faktory jako jsou nadmořská výška, teplota, srážky, půdní složení a dostupnost pracovních sil.

pásmo pěstování kávy

Latinská Amerika

Latinská Amerika je největším producentem kávy na světě, zejména arabiky.

  • Brazílie – největší světový producent kávy. Káva se zde pěstuje ve státech Minas Gerais, São Paulo a Espírito Santo. Převažuje arabika, ale i robusta.
  • Kolumbie – známá kvalitní arabikou s mírně kyselým profilem. Pěstování probíhá převážně v hornatých oblastech And.
  • Honduras, Guatemala, Kostarika, Salvador – státy produkující arabiku ve středních nadmořských výškách. Známé jsou pro rozmanité chuťové profily díky vulkanickým půdám.

Afrika

Afrika je považována za původní domov kávovníku a nabízí unikátní chuťové profily.

  • Etiopie – kolébka kávy, kde divoce rostoucí kávovníky stále existují. Etiopská káva má často květinový a ovocný profil.
  • Keňa – vysoce hodnocená arabika pěstovaná v nadmořských výškách na svazích pohoří Mount Kenya. Typická je vysoká acidita a komplexnost.
  • Uganda – významný producent robusty, ale i arabiky v jižních oblastech.
  • Rwanda, Burundi, Tanzanie – menší producenti s rostoucí reputací pro kvalitní arabiku.

Asie a Oceánie

Tento region je známý rozmanitostí druhů a stylů zpracování.

  • Vietnam – druhý největší producent kávy na světě a největší producent robusty. Pěstuje se hlavně v oblasti Central Highlands.
  • Indonésie – důležitý producent robusty a specifických arabik (Sumatra, Java, Sulawesi). Známá je metoda „wet-hulling“, která dává kávě zemitý a těžký charakter.
  • Indie – produkuje jak arabiku, tak robustu. Oblasti jako Karnataka nebo Kerala mají specifické klima ovlivněné monzuny.
  • Papua Nová Guinea – menší, ale kvalitní produkce arabiky, často s divokými a ovocnými tóny.

vyberte si z našich káv


Podmínky pro pěstování

Optimální podmínky pro pěstování kávy zahrnují:

  • teploty mezi 15–24 °C (arabika), resp. 24–30 °C (robusta),
  • nadmořskou výšku 800–2 200 m n. m. (arabika),
  • pravidelné srážky (1 200–2 000 mm ročně),
  • dobře odvodněné, bohaté půdy, často vulkanického původu.

pěstování kávy

- -

Další informace o kávě

Abychom Vám usnadnili výběr kávy, připravili jsme informace, které Vám s tím mohou pomoci:

    Obchodní podmínky
    Podmínky ochrany osobních údajů
    Jak nakupovat
    Doprava a platba
    Informace o kávě
    Kontakty

    Facebook

    Instagram