Rozdíl mezi Arabikou a Robustou

Arabika (Coffea arabica) a robusta (Coffea canephora) jsou dvě hlavní komerčně pěstované druhy kávovníku, které tvoří většinu světové produkce kávy. Liší se v mnoha aspektech – od botanických a geografických vlastností až po chuť, obsah kofeinu a ekonomické využití. Každý z těchto druhů má své výhody i nevýhody, které ovlivňují jejich pěstování, zpracování i výsledný produkt.


ČERNÁ KÁVA SÍLU DÁVÁ - směs arabiky s robustou

 

Vhodná pro milovníky silné kávy. Robusta obsahuje asi 2x více kofeinu než arabika. 

Výsledné espresso je zemitější, více hořké a krémové

 


Botanická charakteristika

Arabika (Coffea arabica) je považována za původní a geneticky složitější druh. Obsahuje 44 chromozomů a je přirozeným hybridem. Pochází z horských oblastí Etiopie a Jemenu, kde byla známa už ve starověku. Roste nejlépe ve vyšších nadmořských výškách (600–2000 m n. m.) a vyžaduje chladnější klima s dostatečnými srážkami.

Robusta (Coffea canephora) má jednodušší genetickou strukturu (22 chromozomů) a je odolnější vůči chorobám, hmyzu i vyšším teplotám. Pochází z nížin tropické Afriky a roste dobře v nadmořských výškách do 800 m. Je méně náročná na klimatické podmínky, což usnadňuje její pěstování.

Chemické složení

Arabika obsahuje méně kofeinu – obvykle mezi 0,8–1,4 %. Kofein slouží jako přirozený pesticid, a proto je arabika citlivější na škůdce. Obsahuje více lipidů a cukrů, což přispívá k jemnější a aromatičtější chuti.

Robusta má vyšší obsah kofeinu – mezi 1,7–2,7 %, což jí dodává hořčejší a ostřejší chuť. Má méně cukrů a tuků, což se odráží v jednodušší a méně komplexní chuti. Vyšší obsah chlorogennových kyselin v robustě může někdy přispět k trpkosti nápoje.

Chuť a aroma

Arabika je ceněna pro svou jemnou, komplexní a aromatickou chuť. Může mít květinové, ovocné, čokoládové nebo karamelové tóny a nižší kyselost. V kávovém průmyslu je často používána pro výběrové kávy a prémiové směsi.

Robusta má silnější, zemitější chuť, často popisovanou jako hořká, oříšková či dřevitá. Díky vyšší pěnivosti (crema) je oblíbená v italských espressech a levnějších směsích, kde dodává tělu sílu a výraznost.

Ekonomické a praktické aspekty

Arabika tvoří přibližně 60–70 % světové produkce kávy, ale je náročnější na pěstování a náchylnější k nemocem, jako je kávová rez. Proto bývá dražší.

Robusta představuje 30–40 % produkce. Je levnější na pěstování i sklizeň a lépe se přizpůsobuje změnám klimatu. Často se používá v instantní kávě nebo jako příměs do směsí s arabikou.

vyberte si z našich káv

 

Vlastnost Arabika Robusta
Původ Východní Afrika (Etiopie) Střední a západní Afrika
Kofein 0,8–1,4 % 1,7–2,7 %
Chuť Jemná, aromatická, komplexní Hořká, zemitá, silná
Nadmořská výška 600–2000 m n. m. 0–800 m n. m.
Odolnost Nízká Vysoká
Cena Vyšší Nižší
Využití Výběrová káva, espresso Instantní káva, směsi

- -

Další informace o kávě

Abychom Vám usnadnili výběr kávy, připravili jsme informace, které Vám s tím mohou pomoci:

Obchodní podmínky
Podmínky ochrany osobních údajů
Jak nakupovat
Doprava a platba
Informace o kávě
Kontakty

Facebook

Instagram