Vánoční káva doma: jednoduché recepty s vůní skořice, pomeranče a hřebíčku

Vánoce mají vlastní vůni. Většinou ji tvoří směs skořice, citrusů a hřebíčku – a právě tyto tři ingredience dokážou proměnit obyčejnou domácí kávu v malý zimní rituál. Nemusí jít o nic složitého, žádné baristické čáry. Stačí to, co už většinou doma je, a trochu ochoty si zpříjemnit prosinec.

Proč to funguje

Skořice přidá sladkou hřejivost, pomeranč svěžest a hřebíček typickou vánoční jiskru. Společně se dobře doplňují s přirozenými tóny kávy – u arabiky často zvýrazní ovoce, u směsí vytvoří svěží kontrast k hořko-čokoládovým tónům.

Skořicové espresso „na zahřátí“

Budete potřebovat: espresso, špetku mleté skořice, volitelně kapku medu.

Postup: Do šálku se dá špetka skořice ještě před extrakcí, aby ji horká voda rozvoněla. Jemnější varianta vznikne, pokud se skořice přidá až na hotový nápoj. Med může chuť zakulatit, ale není nutný.

Pomerančový „vánoční filtr“

Budete potřebovat: mletou kávu, kousek pomerančové kůry (jen oranžová část), případně kapku vanilkového extraktu.

Postup: Do dripperu nebo filtru se vloží proužek čerstvé nebo dobře usušené pomerančové kůry a káva se zalévá jako obvykle. Silice dodají nápoji lehce citrusovou vůni bez přidané kyselosti. Vanilka může sloužit jako jemný doplněk.

Hřebíčkový latte „na večerní klid“

Budete potřebovat: espresso, teplé našlehané mléko, 1–2 ks hřebíčku, malý stroužek pomerančové kůry.

Postup: Hřebíček a pomerančová kůra se zalijí horkým espressem a po minutě se hřebíček vyndá. Nápoj tak získá vůni, ale ne příliš intenzivní chuť. Poté se dolije našlehaným mlékem.

Rychlý „vánoční sirup“ do kávy

Budete potřebovat: 100 ml vody, 100 g cukru, půl lžičky skořice, 2 hřebíčky, proužek pomerančové kůry.

Postup: Vše se krátce povaří, nechá vychladnout a přecedí. Sirup vydrží v lednici zhruba týden. Do kávy se přidává po půl lžičce jako jemná dochucovací esence.

Jak to udělat, aby nápoj nebyl těžký

Kořeněná káva snadno sklouzne k přehnané sladkosti. Stačí malé množství koření a minimum sladidla. Koření má nápoj provonět, nikoli přehlušit chuť samotné kávy. Je vhodné začít s menším množstvím a postupně ladit podle chuti.

Kdy se tyto recepty hodí

Ráno před prací, po návratu domů nebo jako nealkoholická alternativa ke svařáku. Vánoční káva je drobný rituál, který pomáhá zpomalit a dodat prosinci příjemnější tón.

Jaký druh kávy zvolit

Pro kořeněné a aromatické recepty se nejlépe hodí kávy s přirozeně sladším a výraznějším chuťovým profilem. Arabiky ze Střední a Jižní Ameriky nabídnou tóny čokolády, karamelu či oříšků, které koření dobře podtrhne. Ovocnější africké arabiky si rozumějí se skořicí a pomerančem, vyžadují ale střídmost v dávkování koření. Pro výraznější zážitek lze použít také kvalitní espresso směsi s plnějším tělem. Obecně platí, že čím kvalitnější zrna, tím méně zásahů do chuti je potřeba.

- -

vyberte si z našich káv

- -

Obchodní podmínky
Podmínky ochrany osobních údajů
Jak nakupovat
Doprava a platba
Informace o kávě
Naše kávy
Kontakty

Facebook

Instagram