Degustace (cupping) doma: Naučte se poznat chuť kávy jako profesionál
Řeknete si – káva je prostě káva. Buď chutná, nebo ne. Ale co když vám řekneme, že v jednom šálku se může skrývat chuť jahod, čokolády i pomerančové kůry, a že to skutečně poznáte, když tomu dáte šanci?
Degustace kávy, neboli cupping, je skvělý způsob, jak si rozšířit obzory a začít vnímat kávu jinak než jen jako prostředek sloužící k rannímu probuzení. A dobrou zprávou je, že to zvládnete i doma – bez drahého vybavení.
Co je cupping a proč by vás měl zajímat?
Cupping je metoda, kterou používají profesionálové k hodnocení kávy. Ale není to žádná věda pro vyvolené – je to vlastně dost přirozené ochutnávání, při kterém v kávě zkoumáte vůni, chuť, tělo a celkový dojem.
Díky tomu můžete snadno porovnat dvě různé kávy, odhalit jejich specifika a zjistit, co vám vlastně opravdu chutná – místo toho, abyste vybírali jen podle hezkého obalu.
Co budete potřebovat?
- Čerstvě mletá káva – ideálně světle pražená, klidně dvě různé na srovnání
- Horká voda – kolem 93–95 °C
- Čisté sklenice nebo misky – obyčejné skleničky nebo hrnky postačí
- Lžička – zakulacená (cuppingová) je ideál, ale stačí i běžná polévková
- Čistý nos a otevřenou mysl
Postup cuppingu krok za krokem
- Navažte a namelte
Do každé misky dejte 8–10 gramů kávy. Měla by být mletá nahrubo, zhruba jako krystalový cukr. - Přivoňte k suché kávě
Zastrčte nos do misky a zkuste si uvědomit, co cítíte. Ořechy? Kakao? Květiny? - Zalijte vodou
Do každé misky nalijte zhruba 150 ml horké vody. Počkejte 4 minuty. - Rozlomte krustu
Lžičkou jemně promíchejte povrch a zároveň si přivoňte. Tady se uvolní nejvíc aromat. - Odstraňte zbytky krusty
Pomocí lžičky stáhněte pěnu a usazeniny z povrchu. - Ochutnejte
Až káva trochu zchladne, naberte malé množství lžičkou a prudce nasajte do úst.
Co sledovat?
Chutě a tóny: Je káva sladká, kyselá, hořká? Připomíná ovoce, čokoládu, oříšky nebo třeba tabák?
Tělo: Jak působí v ústech? Je lehká jako čaj nebo hustá a sirupová?
Dozvuk: Zůstává chuť v ústech dlouho? Je příjemná, nebo spíš svíravá?
Vyváženost: Sedí chutě dohromady? Nevyčnívá něco příliš?
Trénink dělá baristu
Zpočátku vám možná všechno bude chutnat „jako káva“. To je normální. Chuťové vnímání se buduje zkušeností – a hlavně tím, že začnete věnovat pozornost tomu, co pijete.
Zapisujte si dojmy, ochutnávejte s přáteli, mluvte o tom. Někdo cítí borůvky, jiný asfalt po dešti – a to je na tom právě to krásné.