Degustace (cupping) doma: Naučte se poznat chuť kávy jako profesionál

Řeknete si – káva je prostě káva. Buď chutná, nebo ne. Ale co když vám řekneme, že v jednom šálku se může skrývat chuť jahod, čokolády i pomerančové kůry, a že to skutečně poznáte, když tomu dáte šanci?

Degustace kávy, neboli cupping, je skvělý způsob, jak si rozšířit obzory a začít vnímat kávu jinak než jen jako prostředek sloužící k rannímu probuzení. A dobrou zprávou je, že to zvládnete i doma – bez drahého vybavení.

degustace

Co je cupping a proč by vás měl zajímat?

Cupping je metoda, kterou používají profesionálové k hodnocení kávy. Ale není to žádná věda pro vyvolené – je to vlastně dost přirozené ochutnávání, při kterém v kávě zkoumáte vůni, chuť, tělo a celkový dojem.

Díky tomu můžete snadno porovnat dvě různé kávy, odhalit jejich specifika a zjistit, co vám vlastně opravdu chutná – místo toho, abyste vybírali jen podle hezkého obalu.

Co budete potřebovat?

  • Čerstvě mletá káva – ideálně světle pražená, klidně dvě různé na srovnání
  • Horká voda – kolem 93–95 °C
  • Čisté sklenice nebo misky – obyčejné skleničky nebo hrnky postačí
  • Lžička – zakulacená (cuppingová) je ideál, ale stačí i běžná polévková
  • Čistý nos a otevřenou mysl

Postup cuppingu krok za krokem

  • Navažte a namelte
    Do každé misky dejte 8–10 gramů kávy. Měla by být mletá nahrubo, zhruba jako krystalový cukr.
  • Přivoňte k suché kávě
    Zastrčte nos do misky a zkuste si uvědomit, co cítíte. Ořechy? Kakao? Květiny?
  • Zalijte vodou
    Do každé misky nalijte zhruba 150 ml horké vody. Počkejte 4 minuty.
  • Rozlomte krustu
    Lžičkou jemně promíchejte povrch a zároveň si přivoňte. Tady se uvolní nejvíc aromat.
  • Odstraňte zbytky krusty
    Pomocí lžičky stáhněte pěnu a usazeniny z povrchu.
  • Ochutnejte
    Až káva trochu zchladne, naberte malé množství lžičkou a prudce nasajte do úst.

Co sledovat?

Chutě a tóny: Je káva sladká, kyselá, hořká? Připomíná ovoce, čokoládu, oříšky nebo třeba tabák?

Tělo: Jak působí v ústech? Je lehká jako čaj nebo hustá a sirupová?

Dozvuk: Zůstává chuť v ústech dlouho? Je příjemná, nebo spíš svíravá?

Vyváženost: Sedí chutě dohromady? Nevyčnívá něco příliš?

Trénink dělá baristu

Zpočátku vám možná všechno bude chutnat „jako káva“. To je normální. Chuťové vnímání se buduje zkušeností – a hlavně tím, že začnete věnovat pozornost tomu, co pijete.

Zapisujte si dojmy, ochutnávejte s přáteli, mluvte o tom. Někdo cítí borůvky, jiný asfalt po dešti – a to je na tom právě to krásné.

Obchodní podmínky
Podmínky ochrany osobních údajů
Jak nakupovat
Doprava a platba
Informace o kávě
Naše kávy
Kontakty

Facebook

Instagram